Cele 5 limbaje ale iubirii

Fie ca ne gândim la iubirea fata de partener/partenera sau cea fata de copiii și semenii noștri, fiecare avem un mod diferit de a percepe ceea ce înseamnă a primi și a oferi iubire. De multe ori am fost convinsa ca îmi arat iubirea asa cum trebuie, ca iubirea e iubire și toate lucrurile bune pe care le fac atât pentru soț cat și pentru copii sunt suficiente pentru a exprima ce simt…dar dacă  ei nu vorbesc același limbaj al iubirii?

Zilele trecute am descoperit o carte care m-a făcut sa înțeleg anumite situații când am fost convinsa ca ofer iubire și ca acționez asa cum trebuie, însa rezultatele nu au fost cele așteptate. Cartea se numește “Cele 5 limbaje ale iubirii” de Gary Chapman, iar el definește acestea ca fiind:

  1. Cuvintele de incurajare- (o vorba buna, spusa atunci când trebuie poate face minuni)
  2. Timpul acordat- (Poate tu crezi ca fiind in aceeași încăpere cu cineva înseamna ca i-ai oferit din timpul tau, dar oare chiar ai făcut-o?)
  3. Primirea darurilor- (Sunt unii oameni care vad iubirea in micile cadouri primite de la persoana potrivita)
  4. Serviciile- (“Întotdeauna am simțit ca ea ma iubește, dle doctor Chapman. E cea mai grozava gospodina din lume.E o bucătăreasa desăvârșita. Îmi spală și îmi calcă rufele. Știu ca ma iubește”)
  5. Mângâierile fizice- (O îmbrățișare poate face cat o mie de cuvinte, o mângâiere poate fi tot cea are nevoie)

Indiferent ca vrem sa ne salvam relația sau vrem sa îmbunătățim relația cu copiii, primul pas este sa descoperim limbajul nostru de iubire și apoi al celui către care este îndreptata. In general tindem sa oferim ceea ce noua ne-ar plăcea sa primim, sau ceea ce am fost învățați in propria noastră familie, chiar dacă e foarte probabil ca cei de lângă noi sa se simtă in continuare neiubiți.  In loc sa ne simțim frustrați, obosiți și resemnați ca am făcut tot ce am putut, gata sa renunțam, ce ar fi sa cautam a înțelege limbajul de iubire al celuilalt și sa încercăm sa oferim iubire pe înțelesul fiecăruia?  Gândiți-va ce vi s-a reproșat cel mai mult de-a lungul timpului sau ce vi s-a cerut din partea partenerului/copilului și poate nu ati oferit suficient, acesta poate fi tocmai limbajul lor de iubire. Încercați o perioada sa vorbiți “pe limba” lui/ei, umplându-i “rezervorul” de iubire…poate nu va fi nici o schimbare, sau poate lucrurile vor lua o turnura magica. Daca nu încercați, nu veți ști niciodată 😉

“Fiecare intram in căsnicie cu o personalitate diferita și cu un alt trecut. Aducem un bagaj afectiv in relația noastră maritala. Avem diverse speranțe și diverse modalități de a aborda lucrurile, precum și diferite opinii in legătura cu subiectele importante ale vieții. Intr-o căsnicie sănătoasa, aceasta varietate de perspective trebuie sa fie analizata. u trebuie sa ne înțelegem chiar in toate direcțiile dar trebuie, sa găsim o cale de a rezolva toate neînțelegerile, astfel încât acestea sa nu fie determinante. Cu rezervoare goale de iubire, cuplurile au tendința sa se certe și sa se izoleze, unele acționând chiar violent. Atunci când rezervorul este plin, cream un climat de prietenie, de înțelegere, in care suntem dispuși sa acceptam diferențele  și sa negociem problemele.” Dr. Gary Chapman

 

Ps.: Voi când v-ati simțit iubiți cu adevarat ultima data?

Leave A Reply

* All fields are required